اين نويسنده وعضوهيات مديره انجمن نويسندگان كودك و نوجوان درگفت وگو با خبرنگارفرهنگ وادب مهر، با بيان اين مطلب افزود : كتاب تنهاعامل تعيين كننده ميزان نقش وتاثيردرشكل گيري انديشه و فرهنگ كودك و نوجوان است وعواملي مختلفي مانند خانواده، مدرسه ، محيط اجتماع و رسانه هاي پرقدرتي مانند صدا و سيما و بازيهاي كامپيوتري و اينترنت و ... در شكل گيري كودكان و نوجوان خيلي موثر است ، با اين حال كتاب همچنان نقش موثر خود را حفظ كرده است به طوري كه تحقيقات نشان مي دهد كه شايد ميزان قدرت كتاب در مقايسه با برخي از رسانه هاي ديگر كمتر باشد كه من اين طور فكر نمي كنم ميزان انتقال و ماندگاري آموزه هايي كه از طريق كتاب منتقل مي شود بيشتر از ساير رسانه هاست.
دبيرفعلي هيات نظارت بر نشر كتاب كودك و نوجوان : آموزه هاي ديني به طورمكرربراي آنها تكرارشده است ، اما از مغز و غناي كافي برخوردارنيست . |
وي در ادامه گفت : آموزه هاي ديني به طورمكرربراي آنها تكرارشده است ، اما از مغز و غناي كافي برخوردارنيست كه با مطالعه مي توان به آنها جنبه جديد و جدي و تحليلي دارد ، در حوزه اعتقادات و تاكيد معصومين ( س) اين بوده است كه مساله اي را صرف شنيدن نپذيريم بلكه بايد با يك باور قلبي وعميق با آن روبرو شويم ، بحث اعتقادات و اصول دين در ميان مسلمانان نقش بسيار جدي دارد كه كتاب آن را بر عهده دارد.
دبيرفعلي هيات نظارت بر نشر كتاب كودك و نوجوان تصريح كرد: نقش ديگري كه كتاب در فضاي فعلي مي تواند ايفا كند، اصلاح اطلاعات ناصحيح و خرافي است كه امروزه بسيار جلوه پيدا كرده اند ، متاسفانه مي بينيم كه به نوعي سردمداري تبليغات ديني امروزه به عهده خيلي از روضه خوانان و مداحاني گذاشته شده كه برخي از آنان از سواد ادبي و مذهبي برخوردار نيستند و گفته هاي آنان بدون توجه به اسناد و منابع اصيل ديني و احاديث معتبر و كتب تاريخي مطرح مي شود و آسيب هاي مربوط به خرافات در دين و روايات ديني امروزه يكي از مشكلات اساسي است كه با آن روبرو هستيم.
سيد علي كاشفي خوانساري درخصوص شعاري بودن بعضي ازآثار ديني ومذهبي به مهرگفت : شايد اين آثار برخاسته ازفضاي اجتماعي سالهاي پس ازانقلاب بوده باشد ، درسالهاي نزديك به انقلاب و سالهاي پس از انقلاب طرح مسائل ديني به نوعي بهانه و محفلي براي طرح مسائل انقلابي بود و يك مشابه سازي هميشه بين تاريخ صدر اسلام و تاريخ معاصرمطرح مي شد و پس ازبا استقبال شديد جامعه ازكتابهاي مذهبي روبرو شديم كه اين امرباعث شد كه با نوعي سهل انگاري در عرصه كتابهاي كودك و نوجوانان روبرو شويم.
وي درادامه اضافه كرد: اين قصور كه كتابهاي ديني كودك و نوجوان به دليل محتواي ديني شان نبايد مورد سخت گيري قرار گيرند در سالهاي پس از انقلاب وجود داشت و به آساني اين كتابها مجوز گرفته و با حمايت هاي دولتي در شمارگان بالا و وسيعي منتشر و توزيع مي شدند و مورد استقبال نيز قرارمي گرفتند كما اينكه بسياري از اين كتابها از نظر ادبي و هنري و همچنين صحت مطالب تاريخي از ارزش و محتواي كافي برخوردار نبودند و همين فضا باعث شد كه زمينه براي ناشران سود جو و يا نويسندگان كم سواد فراهم شود.
اين نويسنده افزود: خوشبختانه با تحولات اخيري كه در حوزه نظارت بر كتاب كودك و نوجوان شكل گرفته ، بحث نظارت بر كتابهاي ديني به طور جدي دنبال مي شود و در اين خصوص با جمعي از روحانيون آشنا با مسايل ادبي و نويسندگان متخصص در حوزه ادبيات مشورت مي شود كه دقت بيشتري در صحت اين مطالب و اعتبار سنديت روايات و كيفيت ادبي و هنري آثار ديني صورت گيرد.
اين قصور كه كتابهاي ديني كودك و نوجوان به دليل محتواي ديني شان نبايد مورد سخت گيري قرار گيرند در سالهاي پس از انقلاب وجود داشت . |
اين نويسنده تصريح كرد: البته كتابفروش ها هم دلايلي براي عدم استقبال از كتابهاي كودك و نوجوان دارند كه يكي قيمت پايين نسبت به كتابهاي بزرگسال است كه باعث مي شود كه با فروش كتاب كودك سود كمتري نسبت كتاب بزرگسال عايد آنها شود و دوم ، شكل ظاهري كتابهاي كودك است و معمولا اين قبيل كتابها به دليل نداشتن عطف (يعني حاشيه و كلفتي كه عنوان كتاب بر آن نوشته مي شود) بسيار جايگير است و به راحتي نمي توان مانند كتابهاي بزرگسال آنها را را در قفسه قرار داد و براي نمايش دادن كتابهاي كودك و نوجوان بايد تمام جلد آنها را به نمايش گذاشت و به علت وجود فضاي محدود كتابفروشي ها اين مساله حائز اهميت است .
وي در ادامه افزود: مضافا فروش كتاب هاي كودك و نوجوان مستلزم يك تخصص ويژه نسبت به كتابهاي بزرگسالان است و به گمان من راه حل آن ايجاد كتابفروشي هايي خاص براي كودكان و نوجوانان است كه با حمايت دولت و .... تاسيس شود و در آن فروشگاهها و كتابفروشي ها اقلام فرهنگي براي كودكان و نوجوانان عرضه شود .
نظر شما